Blijf jezelf stimuLEREN.

Wat is jouw leermotief?


Bewustzijn

Vanuit welk leermotief ontwikkel jij? Met meer bewustzijn van je eigen leermotieven ontdek je jouw mogelijkheden voor persoonlijke groei. En, of je jouw ontwikkelruimte ‘ten volle’ benut.

Er zijn vier verschillende leermotieven.

1. Resultaat. Ik ontwikkel mezelf omdat ik iets moet bereiken, kunnen, weten.

2. Nieuwsgierigheid. Ik wil (nieuwe) dingen ontdekken en ervaren.

3. Zelfbewustzijn. Ik geef aandacht aan wat er voor mij toe doet, wat voor mij waardevol is.

4. Verbinding. Het voelt voor mij goed om mee te bewegen.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

“Ik ontwikkel mezelf continu. Op ons werk lopen diverse trajecten waaraan we meedoen. Zo besteed ik dit jaar aandacht aan samenwerken in onze teambuilding en ben ik samen met een paar anderen in het team aangewezen om me te verdiepen in ‘lean’. Fijn dat ik zo kan meegroeien.” (Motief: Verbinding)
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________


Primair en secundair motief

Waarschijnlijk herken je direct een uitgesproken motief bij jezelf. Dat noemen we je ‘primaire motief’, waaraan je het meest gehoor geeft en het eerste toe neigt. Vanzelfsprekend is het van belang hieraan trouw aan te blijven.

Zie je ook andere motieven die op jou van toepassing zijn? Deze zijn secundair, niet omdat ze niet belangrijk voor je zijn. Maar omdat je er mogelijk weinig naar luistert óf nog minder naar handelt. Gewoon omdat werk(druk) het niet toelaat, je niet weet waar te beginnen, het uitstelt voor ‘later’ of ‘ooit’ of dit motief al een beetje uit het oog verloren bent.

De meeste mensen hebben meerdere leermotieven. In de praktijk lukt het niet altijd aan verschillende motieven tegemoet te komen.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

“Het lijkt me toch goed eens stil te staan bij mijn loopbaan. Niet dat ik perse het gevoel heb dat ik iets ánders moet maar ik zit hier vanuit toevalligheden en keuzes die ik destijds maakte. Is dat nog wat nu bij mij past, laat ik iets liggen wat er voor mij ook toe doet?” (Motief: Zelfbewustzijn)
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jouw potentieel ten volle benutten?

Check dan niet zozeer of je voldoende leert, maar check vooral of je jezelf vanuit meerdere motivaties ontwikkelt.

Bijvoorbeeld?

· Signaleer jij bij jezelf een sterke nieuwsgierigheid op een bepaald thema en blijft het bij gedachten zoals “daar wil ik ooit iets mee”?

· Gaat regelmatig door je gedachten wat je wilt bereiken en maak je geen plan om dit daadwerkelijk te realiseren?

· Zie je in wat voor jou van belang is zonder daar gehoor aan te geven?

· Merk je op dat de mensen om je heen een beweging inzetten waar je onbedoeld niet op aansluit?

Welke motief herken je en staat naar jouw zin te veel in de schaduw? Onderzoek hoe je het licht ook hierop kan laten schijnen!

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

“Ik besef dat ik straks zonder dat diploma niet meer in beeld ben voor een dergelijke rol. De studie en vooral bijbehorend examen weerhouden me ervan. Ik moet hier echt iets mee.” (Motief: Resultaat)
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Scherm­afbeelding 2023-10-01 om 11.56.52

(Over-)zicht op jouw leermotief? PSM

Bekijk de vier motieven hierboven. Geef en categoriseer voor jezelf:

P = primair, Check: Geef ik hieraan voldoende / het meeste gehoor.

S = secundair, herkenbaar. Check: Kan ik hier beter naar luisteren/handelen? Hoe?

M = matig motief, niet direct bij mezelf herkenbaar


Nog een nuance. Bekijk het ook situationeel

Wellicht ontdek je per situatie een ander primair motief. Ook dat is een mooi inzicht! Wat is je primaire motief in situatie 1, en hoe kan dit motief je verder brengen in een situatie waar deze niet primair aanwezig is?_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

“Als het om vakinhoud staat sta ik altijd voor aan in de rij om iets uit te proberen, een pilot aan te gaan of om namens het team de bron te onderzoeken. (Motief: Nieuwsgierigheid). Met doelen rondom persoonlijke groei, zoals assertiviteit of balans, heb ik niet zoveel. Ik ben zoals ik ben.”

In de situatie rondom vakinhoud is Nieuwsgierigheid een primair motief. Wat als deze persoon dit motief nu eens zou inzetten op persoonlijke groei, welke ontwikkelvraag ontstaat dan?_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

TOT SLOT

Ons motief voor het doorontwikkelen van dit model?

Wij zijn nieuwsgierig naar wat jou in ontwikkeling brengt en hoe je jezelf daarin kan stimuLEREN. We vertrouwen erop dat je met het ontdekken van jouw leermotieven meer in je kracht kunt komen te staan. Stuit je daarbij op een ontwikkelvraag? We horen je graag!